Zaans Medisch Centrum zet UVC in strijd tegen superbacterie

Nieuws   •   26 oktober 2018

ZMC

Het Zaans Medisch Centrum (ZMC) kampt sinds februari al met de resistente darmbacterie NDM die 24 patiënten heeft besmet. Recentelijk zijn er twee nieuwe patiënten besmet geraakt. ZMC krijgt extra infectiedeskundigen over de vloer om samen met het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu de besmetting met de superbacterie NDM onder de knie te krijgen.

Superbacterie NDM onder de knie krijgen

Overleg tussen het RIVM en de voorzitter van de raad van bestuur van het ZMC, Ruurd Jan Roorda, heeft geresulteerd in extra inzet van deskundigen in het ziekenhuis, meer analyses en onderzoek.

Wekelijks worden patiënten getest om nieuwe besmettingen op te sporen en te bestrijden. Getroffen patiënten worden in isolatie verpleegd en behandeld door personeel met beschermende handschoenen en kleding.

Kamers worden gedesinfecteerd

De kamers worden ’gefogged’ zoals dat heet, met waterstofperoxide, om bacteriën te doden of met UVC licht bestraald. Ook worden de standaard hygiënemaatregelen in acht genomen.

Het draait allemaal om een bacterie (Citrobacter freundii) die eerder in India en Pakistan werd gevonden. De bacterie draagt een enzym bij zich (New Delhi–metallo-bèta-lactamase (NDM), dat de bacterie resistent maakt tegen veel antibiotica. De resistente NDM bacterie kwam tot voor kort niet voor in Nederland.

Bron: Noord Hollands dagblad, 16 oktober 2018