Blog op platform Interclean over UVC einddesinfectie in ziekenhuizen

Nieuws   •   16 juni 2020

UVC licht desinfectie voor ziekenhuizen Interclean

8 JUNI IS ER EEN INTERESSANTE BLOG VERSCHENEN OP INTERCLEAN; HET GROOTSTE PLATFORM VOOR DE INTERNATIONALE SCHOONMAAK EN HYGIËNE WERELD.

Einddesinfectie binnen ziekenhuizen met UVC desinfectie en de vraag of dit goed werkt wordt in deze blog kritisch besproken. Op de Interclean Amsterdam 2018 werd een UVC desinfectie apparaat om micro-organismen te doden geïntroduceerd. Nu er een verscheidenheid van vergelijkbare apparaten op de markt is, vonden ze het tijd om de balans op maken.  “Werkt UVC desinfectie altijd en overal” en zo ja, “Wat zijn de kritische factoren in deze?”

UV lampen, wat zijn dat?

Ultraviolet (UV) licht kan worden gegenereerd met een LED lamp of met een lage druk TL-lamp. Als de buis uit transparant glas bestaat, wordt de UVC-straling verspreid. Als een fluorescerende laag is aangebracht, wordt deze straling grotendeels omgezet in UVB (bruiningslamp) of UVA (zwart licht). Er zijn echter ook blauwpaarse lampen die worden verkocht als UV-lampen, maar deze zijn niet meer dan gewoon licht in paars glas.

In de industrie worden krachtige lampen vereist en wordt een gasontladingslamp met gemiddelde druk als bron gebruikt. Deze krachtige lampen kunnen medische instrumenten, en apparatuur, oppervlakten en ruimte desinfecteren, daarom wordt het regelmatig gebruikt op afdelingen waar kwetsbare patiënten liggen. Deze desinfectie methode bespaart niet alleen handmatige handelingen en dus blootstelling aan bijtende stoffen maar ook tijd en middelen.

Toepassing van UVC in de gezondheidszorg

Ziekenhuisinfecties blijven terugkomen, ondanks alle genomen maatregelen. Door de vele medisch-technische innovaties en behandelingen hebben ziekenhuizen steeds vaker te maken met patiënten met sterk verminderde afweer. Het financiële verlies dat infecties met zich meebrengen is groot. Gemiddeld wordt het ziekenhuisverblijf met vijf dagen per infectie verlengd en zijn er extra medische en sociale kosten. En we hebben het nog niet eens over de sterfgevallen die hadden kunnen worden voorkomen. Reiniging en ontsmetting zijn een constante zorg voor de inspectie. Handmatig reinigen en ontsmetten van oppervlakken, zowel dagelijks als na het ontslaan van patiënten, zijn een essentieel onderdeel van infectiepreventie programma’s. Verbetering van de kwaliteit, methodes en uitvoering blijven van belang om de gewenste niveaus van oppervlakte en ruimtedesinfectie te bereiken.

Veel literatuur beschikbaar

De toepassing van moderne technologieën is een goede aanvulling. De inzet van UVC om ruimtes en oppervlakken te ontsmetten komt steeds vaker voor. UVC-systemen worden veel gebruikt in de VS, en er komen steeds meer gegevens beschikbaar over de effectiviteit van UVC.

UVC in de huidige vorm wordt sinds zeven jaar toegepast, in de VS met name als preventieve maatregel. Maar ook in Europa word UVC desinfectie veelvuldig toegepast. Er is veel literatuur beschikbaar over de werkzaamheid van UVC, maar het is uiteindelijk aan de ziekenhuizen zelf of ze hal al dan niet inzetten. De voordelen van deze desinfectietechniek zijn: snel, niet-chemisch, eenvoudig uit te voeren. Bovendien heb je de besmette kamer binnen een uur weer beschikbaar.

UVC-robots

Robots worden steeds vaker gebruikt om ziekenhuizen en kantoren te desinfecteren met UVC. Het is een misvatting dat een UVC-robot alleen bij een uitbraak ingezet kan worden. Desinfectie is een noodzaak na het bezoek van een besmettelijke patiënt aan een spoedeisende hulp of een opname. Juist dan is het een uitstekend moment om de robot in te zetten voor einddesinfectie. Kortom, deze methode kan eenvoudig worden toegepast. UVC is wat minder makkelijk toe te passen voor verpleeghuizen, maar ziekenhuizen kunnen een UVC-robot prima kopen of leasen.

Let wel. UVC licht is schadelijk voor de mens. Je moet dan ook tien tot twintig minuten buiten de kamer wachten tot de robot klaar is. Na desinfectie ruikt de hangt er een lucht die lijkt op die van verbrand haar.

Bron:
UVC light disinfection for hospitals
Interclean, 8 juni 2020

Meer weten over UVC technologie?