Zaans Medisch Centrum desinfecteert mondkapjes met THOR UVC

Nieuws   •   11 april 2020

Zaans Medisch Centrum steriliseren mondkapjes

HET ZAANS MEDISCH CENTRUM HEEFT EEN SCHAALBARE UV-C DESINFECTIE METHODE ONTWIKKELD OM FFP1 MONDMASKERS TE DESINFECTEREN DOOR MIDDEL VAN HET GEBRUIK VAN DE THOR UV-C ROBOT.

De COVID-19 pandemie leidt wereldwijd tot grote schaarste aan persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals FFP1 en FFP2 mondmaskers.

Het Zaans Medisch Centrum heeft een schaalbare UV-C desinfectie methode ontwikkeld om FFP1 mondmaskers te desinfecteren door middel van het gebruik van de THOR UV-C robot. Het SARS-CoV-2 is een virus dat gevoelig is voor UV-C waardoor deze methode zich leent voor desinfectie van FFP1 maskers die gebruikt zijn door zorgpersoneel bij de verpleging van COVID-19 besmette patiënten.

Beide zijden van het FFP1 masker worden bestraald, waardoor volledige desinfectie wordt bereikt van de binnen- en buitenkant van het masker.
De functie en pasvorm van het FFP1 masker wordt tijdens desinfectie niet aangetast en daarmee is het masker dus veilig voor hergebruik. Het UV-C principe kan worden toegepast voor het meerdere keren desinfecteren van FFP1 maskers.

Grote aantallen maskers per dag desinfecteren

Deze methode betekent een doorbraak in de huidige tijden van schaarste. Het Zaans Medisch Centrum kan per dag grote aantallen maskers steriliseren.

De medewerkers van de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) houden zich normaal gesproken bezig met het reinigen, desinfecteren en steriliseren van de instrumenten die in de operatiekamers, behandelkamers en voor de kijkonderzoeken worden gebruikt. Sinds 6 april hebben ze er een levensbelangrijke taak bij. Karin Zilver, hoofd OK en CSA: “Terwijl op de intensive care en verpleegafdelingen met man en macht wordt gezorgd voor ernstig zieke coronapatiënten, zorgen wij ervoor dat honderden mondkapjes en beschermende jassen worden gesteriliseerd. Zo maken we ze geschikt voor hergebruik. Het is veel werk, maar iedereen op de afdeling zet de schouders eronder. We weten waar we het voor doen.” en is uiteraard onder de huidige omstandigheden graag bereid om tegen kostprijs en dus volledig belangeloos de resterende sterilisatiecapaciteit aan andere zorginstellingen en zorgaanbieders ter beschikking te stellen.