Publicatie effectiviteit THOR UVC bij desinfectie mondmaskers

Nieuws   •   23 april 2020

Publicatie effectiviteit THOR UVC bij desinfectie mondmaskers

THOR UVC NU OOK EFFECTIEF INGEZET VOOR DESINFECTIE MONDKAPJES. DE AFDELINGEN MEDISCHE MICROBIOLOGIE, INFECTIEPREVENTIE EN MEDISCHE TECHNOLOGIE VAN HET ZAANS MEDISCH CENTRUM HEBBEN ONDERZOEK GEDAAN NAAR UVC-TRANSMISSIE BIJ FFP1 EN FFP2 MONDMASKERS EN CHIRURGISCHE MASKERS TYPE IIR.

Zij maakten hierbij gebruik van THOR UVC. Bij dit onderzoek werden beide zijden van de maskers bestraald, waardoor volledige desinfectie werd bereikt van de binnen- en buitenkant van het masker. De resultaten laten een zeer indrukwekkende Log 7-8 reductie (99,99999%-99,999999%) zien op zowel de binnen- als buitenoppervlakken van de geteste maskers. De functie en pasvorm van de maskers wordt tijdens desinfectie niet aangetast en daarmee zijn de maskers dus veilig voor hergebruik. Deze methode betekent een doorbraak in de huidige tijden van schaarste. Door gebruik te maken van de UVC-desinfectie robot, THOR UVC, kan het ziekenhuis momenteel tot 2000 maskers per dag verwerken, waardoor het tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen wordt geëlimineerd.

Een schaalbare methode voor UV-C-desinfectie van FFP1 en FFP2 mondmaskers

UVC desinfectie en hergebruik van mondmaskers ten tijde van de Coronavirus pandemie is een mogelijke oplossing in tijden van schaarste. In bijgevoegd artikel onderbouwen zij dat UVC een geschikte methode is om chirurgische mondmaskers, FFP1- en FFP2 mondmaskers te desinfecteren. Deze methode heeft een design-capaciteit van 1600 maskers per 8 uur per robotopstelling.

Bron:
 A Scalable Method for Ultraviolet C Disinfection of Surgical Facemasks Type IIR and Filtering Facepiece Particle Respirators 1 and 2
Ivar Lede, MD MSc MBA, Karina Nolte, René Kroes MSc

Departments of Infection Prevention and Medical Physics, Zaans Medisch Centrum, Zaandam, The Netherlands

23 april 2020