UVC doodt virussen, kunnen we klaslokalen of supermarkten desinfecteren?

Nieuws   •   25 mei 2020

UVC doodt virussen de Volkskrant

ULTRAVIOLETTE STRALING WORDT NU IN HET BUITENLAND OOK GEBRUIKT OM KLASLOKALEN EN SUPERMARKTEN TE DESINFECTEREN. MOETEN WIJ DAT NU IN NEDERLAND OOK GAAN DOEN? EVA KNEEPKENS VAN DE VOLKSKRANT MAAKT EEN ANALYSE.

Gezien in het buitenland: robots die met ultraviolette straling klaslokalen of supermarkten coronavrij maken. Moeten we deze ook in Nederland buiten de ziekenhuizen invoeren? Een interessante vraag. Nee, ik vind van niet.

Moeten we in Nederland ook UVC-robots inzetten in klaslokalen of supermarkten?

Het is schijnveiligheid om aan te nemen dat elk willekeurig UVC-apparaat zodanig desinfecteert dat de complete ruimte veilig is. Er is een wildgroei van UVC-apparatuur door firma’s die voor het Corona tijdperk zich niet hadden verdiept in de desinfectiewereld. Je moet je afvragen of zij de juiste ervaring hebben? Maken zij gebruik van een wetenschappelijke onderbouwing van hun producten? Goed om te weten dat een UVC-lamp fysisch gezien werkt. Het is in staat om micro-organismen te doden. Cruciaal is vervolgens om te borgen dat deze UVC-apparaten voldoende kracht hebben, hoe wordt de UVC dosis bepaald die kiemdodend is, en hoe gaat men om met schaduw? Wordt schaduw gereduceerd door de aangeboden technologie?

Hoe belangrijk vinden we veiligheid en kwaliteit?

Interessant om je af te vragen of bovenstaande met deze snel ontwikkelde, en bovendien goedkope producten ook inderdaad gewaarborgd zijn en voorzien zijn van ingebouwde veiligheid.

Daarnaast moet je je realiseren dat het best lastig is om binnen scholen klassen dusdanig leeg te maken dat een UVC-apparaat effectief zijn werk kan doen, of dat binnen een winkel in slechts een paar minuten per m2 een ruimte is gedesinfecteerd. Wat zijn hierbij de logreducties?

Welke logreductie is acceptabel?

Wellicht is UVC-technologie meer geschikt voor zorginstellingen waar kwetsbare mensen verblijven. Daar waar het van belang is hoge kwaliteit te leveren. U wilt zelf ook in een veilige omgeving zijn als u verzwakt bent. U wilt ook dat uw vader of moeder in het verzorgingshuis zich in een veilige en gezonde omgeving woont.

Voor de gemiddelde consument daarbuiten klinkt 98% afdoding van micro-organismen wellicht als veel maar is zeker niet acceptabel. Een log 4-5 reductie (99,999%) is dan zeker een vereiste gezien het medisch kritische omgeving. Een school, horeca of anders zou misschien kunnen volstaan met een log 3 reductie (99,9%), gezien het om een ‘gezonde’ populatie gaat.

Mocht u op zoek zijn naar een oplossing op gebied van UVC-desinfectie vraag dan naar een onafhankelijke (microbiologische) validatie, vraag dan naar hoe e.e.a. geborgd is op gebied van kwaliteit en zeker op gebied van veiligheid. Daarbovenop dient u zich te verdiepen in wat de service-levels zijn die de verschillende aanbieders bij u aanbieden. Ik zou u ook zeker aanraden een referentie check te doen.

UVC technologie – Educatieve trainingen

Wilt u meer weten over UVC TECHNOLOGIE  ? Wij bieden educatieve presentaties en kunnen u bijpraten over de ontwikkelingen van UVC desinfectie.

Bron:

Ultraviolet doodt virussen, kunnen we hiermee klaslokalen ontsmetten?
Volkskrant, 25 mei 2020, Eva Kneepkens